Հասարակություն

«Կորոնավիրուսը սննդի միջոցով չի կարող փոխանցվել մարդկանց». Դավիթ Պիպոյան

Չնայած ԳԱԱ Էկոկենտրոնի սննդի ռիսկերի գնահատման կենտրոնը` պայմանավորված արտակարգ դրությամբ, գտնվում է հեռավար աշխատանքային ռեժիմում, սակայն կենտրոնի ղեկավար, սննդագիտության դոկտոր Դավիթ Պիպոյանի խոսքով՝ ուշ ժամի, երբ մարդկային կուտակումներ չկան՝ փորձում է շրջայցեր իրականացնել խանութներում՝ ընդհանուր իրավիճակին ծանոթանալու համար։

Նա ակտիվ է նաև համացանցում, քանի որ մարդիկ բազմաթիվ հարցեր են հղում, որոնք այս օրերին նրանց անհանգստացնում են։ «Մարդկանց հիմնականում հետաքրքրում է այն հարցը, թե արդյոք սնունդը կարո՞ղ է հանդիսանալ կորոնավիրուսով վարակման պատճառ։ Մենք պետք է առաջնորդվենք պաշտոնական տեղեկատվությամբ. խոսքը վերաբերում է Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության, Եվրոպայի սննդի անվտանգության լիազոր մարմնի, Միացյալ Նահանգների դեղերի և պարենի կազմակերպության պաշտոնական լրահոսին, որտեղ հստակ ասվում է, որ կորոնավիրուսը սննդի միջոցով չի կարող փոխանցվել մարդկանց: Այսինքն՝ սնունդը չի հանդիսանում փոխանցման պատճառ։

Մեկ այլ խնդիր ևս կա, որն անընդհատ անհանգստացնում է սպառողներին՝ արդյո՞ք վարակման պատճառ կարող են հանդիսանալ սննդային մակերևույթները, որի վերաբերյալ ևս կա պաշտոնական տեղեկատվություն, որը տրվում է նաև միջազգային մարմինների կողմից, որ կորոնավիրուսի հիմնական պատճառը եղել է հիվանդ մարդու հետ կոնտակտը։

Հիմա մենք անընդհատ շեշտադրում ենք մակերեսների պատշաճ ախտահանությունը, ինչը վերաբերում է բոլոր դեպքերին, այդ թվում՝ սննդամթերքի հիգիենիային, երբ ասում ենք, որ սննդամթերքը պետք է փակ լինի։ Վիրուսային հիվանդությունների, նաև՝ նոր կորոնավիրուսի տարբերակի համար պետք է լինի ներօրգանիզմ, այսինքն՝ վիրուսը կարող է բազմանալ, եթե ներօրգանիզմը կենսունակ է, և այն օգտագործելով այս օրգանիզմին՝ կարող է բազմանալ։ Երբ կարծիքներ են հնչում, որ տարբեր մակերեսների վրա վիրուսը կարող է այսքան ժամանակ կենսունակ մնալ, ապա սա վերաբերում է կոնկրետ այն դեպքերին, երբ, օրինակ՝ ասում ենք, որ հեռախոսի էկրանի վրա կարող է պահպանվել, եթե այն հիվանդի հետ անմիջապես կոնտակտի մեջ է եղել»,- այս մասին 168.am-ի հետ զրույցում ասաց Դավիթ Պիպոյանը՝ անդրադառնալով սննդային անվտանգության ընդհանուր իրավիճակին։

Վտանգներից խուսափելու համար Դավիթ Պիպոյանը խորհուրդ է տալիս հաճախակի լվանալ ձեռքերը, օգտագործել ախտահանիչներ, ինչը վերաբերում է նաև հեռախոսների մակերևույթներին։ Մնացած դեպքերում, հաշվի առնելով այն հանգամանքը, որ վիրուսը տարածվում է օդակաթիլային ճանապարհով, ապա սննդամթերքը պետք է շարունակի պահպանել ընդհանուր և մասնավոր հիգիենիայի կանոնները, այսինքն՝ ինչպես նախկինում սննդամթերքի արտադրությունը, վերամշակումը և տեղափոխումը պետք է իրականացվեր՝ պատշաճ հիգիենիայի կանոնները պահպանելով, որի մեջ մտնում է նաև անձնակազմի առողջ լրնելը։ Անկախ այն հանգամանքից՝ կորոնավիրուս կա՞, թե՞ ոչ, այն անձինք, որոնք մասնակցում են սննդի կազմակերպման գործընթացին, պետք է առողջ լինեն։

«Ինչ վերաբերում է հացը փաթեթավորված վաճառելուն, եթե եվրոպական ֆորումներն էլ ուսումնասիրեք, ապա մարդկանց ամենաշատն անհանգստացնում է հենց այս խնդիրը, որ հացը գոնե փաթեթավորված լինի։ Սակայն սնունդը չի հանդիսանում վարակի փոխանցման պատճառ, բայց մարդկանց անհանգստացնում է սննդային մակերևույթը։ Աշխարհի զարգացած երկրներում խանութներում վաճառվում է փաթեթավորված հաց, բայց դրա հետ մեկտեղ՝ կա չփաթեթավորված հաց, հացաբուլկեղեն»,- ընդգծեց Դ. Պիպոյանը։

Նա ևս մեկ անգամ շեշտեց՝ բոլոր գործողություններից առաջ և հետո ձեռքերը պետք է ախտահանել, պահպանել մարդկանց հետ շփման հեռավորությունը, ամբողջ աշխարհում այդ հեռավորությունը վերհսկվում է նաև խանութներում դրամարկղերի մոտ։

«Սննդի մասով բոլորը թող հանգիստ լինեն, պահպանեն բոլոր կանոնները, խանութ մտնելիս ցանկալի է՝ օգտագործեն ձեռնոցներ, և ամենակարևորը՝ պահպանել հանգստություն, քանի որ կորոնավիրուսից հետո կյանքը նորից վերականգնվելու է և սովորական հունով ընթանա»,- եզրափակեց Դավիթ Պիպոյանը։

Կարդացեք նաեվ

Արտառոց դեպք Ճամբարակում. 39-ամյա «Զազոն» հրացանով կրակել է իրեն պատկանող կարտոֆիլի հանդամաս մտած հարևանի «Զոզո» հորթի վրա. ոստիկանների օպերատիվ գործողությունների արդյունքում «Մի կաթիլ մեղրի պատմությունը» այլ հետևանք չունեցավ. ՖՈՏՈՌԵՊՈՐՏԱԺ

Irina Abovyan

Հունիսի 12-ից մինչև 20-ը ընկած ժամանակահատվածում մեծ հաջողություն կունենան

Irina Abovyan

Արյունը ջրիկացնելու համար ձեր սննդակարգում ներառեք հետևյալ մթերքները

Irina Abovyan

Ծնեբեկի բուժիչ օգտակար հատկությունները

Irina Abovyan

Ինքնաթիռը մի քանի ժամ ուշացումով, ժամանեց Զվարթնոց

Irina Abovyan

Դպրոցների բացվելուց հետո կորոնավիրուսի թվերի աճ ենք ունենալու․ Փաշինյանը մանրամասնում է

Irina Abovyan