Դուք միշտ մտածել եք, որ սրանք մսի կտորնե՞ր են. Ավաղ, Ձեզ մեծ հիասթափություն է սպասում. Ինչպես հասկանալ, թե որ երշիկն է մսից պատրաստված…
Մեզանից շատերը սիրում են վայելել երշիկեղեն:
Բայց, ավաղ, շատ լաբորատոր թեստեր մեզ զգուշացնում են այս ապրանքի վտանգի մասին: Շատ հաճախ արտադրության գինը իջեցնելու համար արտադրողները օգտագործում են տարբեր ոչ անվտանգ նյութեր, սոյայի և այլ մսի էժան փոխարինողներ:
Դժբախտաբար, սա առանձնապես չի ազդում երշիկեղենի գնի վրա: Շատ հաճախ անորակ հումքից նրբերշիկները ու երշիկները մեզ վաճառվում են բարձր գնով, որի փոխարեն կարելի էր գնել մի մեծ կտոր միս:
Բարեբախտաբար, անբարեխիղճ արտադրողների մեջ կան այնպիսիները, ովքեր պատասխանատու են արտադրանքի համար և գնահատում են իրենց հեղինակությունը: Եկեք պարզենք, թե ինչպես տարբերակել որակյալ երշիկը քիմիական կեղծ երշիկից:
Ահա մի քանի հնարքներ:
1. Եթե ունեք այդպիսի հնարավորություն, հետաքրքրվեք և պարզեք, թե որտեղից է արտադրողը հումք վերցնում իր երշիկեղենի համար:
2. Ուշադիր կարդացեք պիտակը: Երշիկը պետք է պատրաստված լինի մսից: Ահա երշիկեղենի ամենատարածված հավելումները. E407 , E412, E450, E451 — ֆոսֆատ քիմիական միացություններ: Նրանք ապահովում են երշիկեղենի հյութեղություն: Եվ նիտրատները կոնսերվանտներ են, որոնք ավելացվում են երշիկեղենի մեջ `դրան հաղորդելով ախորժելի« մսի » գույն:
3. Հատուկ ուշադրություն դարձրեք ժամկետին: Եթե ժամկետը չի նշվում, մի գնեք այս ապրանքը: Եթե վերցնում եք երշիկեղեններ ըստ քաշի, ապա վաճառողին խնդրեք ցույց տալ ձեզ այն փաստաթղթերը կամ փաթեթավորումը, որտեղ նշված է ժամկետի ավարտը:
5. Գույնը չպետք է լինի պայծառ:
6. Երշիկը կտրելիս այն պետք է լինի առաձգական և չոր: Եթե երշիկը չափազանց փափուկ է, սա ցույց է տալիս մեծ քանակությամբ սոյայի և օսլայի առկայության մասին:
Տեսանյութը ստորև.