Առողջություն

Ինչի՞ է ընդունակ սովորական կռատուկը: Սա պարզապես անհավանական է

Կռատուկը  ռուսական մարդարմատն է, հրաշք արմատ , որի պաշարներն անսահմանափակ են: Այն օգտագործվում է որպես սննդային բույս և ռախիտի, ալերգիայի, դիաթեզի, երիկամների քարերի, հոդատապի, շաքարային դիաբետի, խոլեցիստիտի, հեպատիտի, փորկապության, թութքի, էկզեմայի, պսորիազի, արթրիտի, ճաղատության, եռման, ցանի բուժման համար է, նաև ջերմության, մաստոպաթիայի, ցիկլի ուշացման, ուռուցքաբանության մեջ:

Այն գործում է որպես դիֆորետիկ, միզամուղ, հակաբորբոքային,   հակատոքսիկ, վիտամինային, հիպոգլիկեմիկ, նյութափոխանակական, թուլացնող, խոլերետիկ, հակաքշտային, հակաէլոպլաստիկ միջոց: Բուժական նպատակներով օգտագործվում են ծաղիկները, տերևները, արմատները, սերմերը, հյութը:

Տերևները

  • Մատղաշներն օգտագործվում են աղցանների, ապուրների, համեմունքների, թթուների մեջ: Վիտամին C-ի հիանալի աղբյուր:
  • Հասուն տերևները հավաքվում են ծաղկման շրջանում առանց կոճղեզի, չորացնում և մանրացնում:

Արմատները.

Հողից հանում,   հեռացնում են  փտած և մեռած մասերը: Դրանք լվանում են, կտրվում երկայնքով և չորացնում մինչև 50° C ջերմաստիճանում: Եթե արմատները մանրացնում եք մանրացուցիչով, ապա չորացումն ավելի արագ է, իսկ որակի կորուստը՝ նվազագույն: Դրանից հետո չորացրած արմատները հեշտությամբ աղում են ալյուրի մեջ: Առաջին տարվա կռատուկի արմատները հավաքվում են առաջին սառնամանիքից անմիջապես հետո, իսկ գարնանը` մինչև 3-4 տերևի հայտնվելը:

Սերմեր

Հավաքում են բերքի լրիվ հասունության շրջանում, առաջին ցրտից հետո, առաջին տարվա արմատները փորելիս: Զամբյուղները չորացնում, սերմերը մանրացնում են: Սա ուժեղ միզամուղ միջոց է (խառնուրդ 1:10), 1 բաժակ 3-4 դեղաչափի համար:

Ծաղիկներ

Հավաքում  և չորացնում են  (մայիս-հունիս): Օգտագործվում է որպես հզոր հակաալերգիկ միջոց, հատկապես մաշկի հիվանդությունների, բրոնխային ասթմայի և այլնի համար:

Դեղաչափեր.

Փոշի տերևներից․

1 թեյի գդալ օրական 3-5 անգամ ուտելուց առաջ, խմում են  ջրով, թեյով, ստամոքս-աղիքային, մաշկային  հիվանդությունների, պոդագրայի համար է:

Փոշի արմատներից․

1 թեյի գդալ օրական 3-5 անգամ ուտելուց առաջ շաքարային դիաբետի դեմ և դրա կանխարգելման համար: Ընդունեք 3 շաբաթ նույն ընդմիջմամբ:

Տերևներից թուրմ.

1 ճ. գդալ մանրացված տերևները  1 բաժակ ջրի մեջ թրմել 20 րոպե կամ եփել 5 րոպե, թողնել 1 ժամ, քամել:

Ընդունեք 1 ճ. գդալ օրական 3-4 անգամ ուտելուց առաջ: Կարգավորում է (թուլացնում) մարսողությունը, օգնում է ճաղատությանը, հեռացնում աղերը:

Հոդերի, օստեոխոնդրոզի  բուժման համար  այս թուրմը  մեղրով 3-5 բաժակ խմում են  կումերով, կռատուկի քսուքը քսում են ցավոտ հոդերի վրա:

Թուրմ արմատներից.

2 ճ. գդալ մանրացրած արմատները  20-30 րոպե եփել 400 մլ ջրի մեջ, թողնել կես ժամ, քամել: Օգտագործվում է որպես լոսյոն վերքերի, քոր առաջացնող դերմատոզների, ճաղատության համար:

Թուրմ սերմերից․

1 ճ. գդալ 200 մլ ջրի մեջ եփել  30 րոպե: Թողնել 1 ժամ: Ընդունել 50 մլ օրական 2-3 անգամ ուտելուց առաջ:

Տերևից  հյութ․

Մաքուր տերևները թակել  (առանց ջրով լվանալու), անցկացնել մսաղացով, քամել ձեռքով, հյութեղացուցիչով կամ մամլիչով: 1: 1 ծավալով համամասնությամբ խառնում ենք հատիկավոր շաքարով: Օղի կամ ալկոհոլ ավելացվում է այնպես, որ պատրաստի խառնուրդի մեջ ալկոհոլի համամասնությունը 8-10% լինի:

Պահել սառնարանում կամ նկուղում 1 տարի: Օրական դոզան 2-3 ճ. գդալ խոտաբույսերի ներարկման մեջ կամ 1 ճ. գդալ կես բաժակ ջրի մեջ օրական 2-3 անգամ ուտելուց առաջ: Պրոցեդուրան 3 ամիս է:

Թուրմ արմատներից․

  • 1-ին եղանակ. Այն մանրակրկիտ լվացվում է, մանրացվում  քերիչով, խառնվում մեղրի 1: 1-ի հետ և պահվում սառնարանում: Ընդունել 1 ճ. գդալ օրական 2 անգամ ուտելուց առաջ:
  • 2-րդ եղանակ. Քերած արմատը խառնել կոնյակի և կիտրոնի հետ 1: 1: 1: Ընդունումը 1 ճ. գդալ օրական 2 անգամ ուտելուց կես ժամ առաջ է,  բարելավում է նյութափոխանակությունը, մարսողությունը, կանխում ծերացումը, օգտագործվում է շաքարախտի համար:

Տերևներն արտաքին օգտագործման (կոմպրեսներ) համար.

Մանրացնել մսաղացով, քսել խիտ ուռուցքների վրա (կրծքագեղձի ֆիբրոկիստիկ հիվանդություն, կարծրացում, արթրիտ), ծածկել ամբողջ թերթիկով, թողնել 6-8 ժամ: Ընթացակարգը 15-20 օր  է։ Նման կոմպրեսները պատրաստվում են նաև տերևների փոշուց՝ դրանք նախապես թրջելով ջրի մեջ, մինչև մածուկ դառնալը:

Կռատուկի յուղ․

200 գ արմատ՝ մանրացված ալյուրի մեջ, 500 գ բուսական յուղի համար: Թրմեք 3 օր, երբեմն խառնելով, 2-3 ժամ պահեք ջրային բաղնիքում, զովացրեք և քամեք: Քսեք մազերի արմատներին ճաղատության համար շաբաթը 2 անգամ՝       2 ամիս, և կիրառեք նաև քոր առաջացնող դերմատոզների համար (նեյրոդերմատիտ, էկզեմա, պսորիազ):

Արմատներից  թուրմ.

Մանրացված հում արմատները լցվում են 40% ալկոհոլով կամ օղիով՝ 2: 1, 3, 1: 5 հարաբերակցությամբ: Նրանք ֆիլտրում են: Ընդունեք 1 թեյի գդալ օրական 3-4 անգամ ջրով կամ բուսական թուրմով:

Չոր արմատներից  թուրմ.

Օղու կամ 40% ալկոհոլի վրա՝ 1:10 հարաբերությամբ  2 շաբաթ թրմել: Արմատի թարմ թուրմը ավելի ուժեղ ազդեցություն ունեն:

Քսուք․

150 գ մանրացված չոր արմատը խառնել 500 գ բուսական կամ նավթային ժելեի հետ, թողնել 5 օր՝ խառնելով, 1 ժամ մնա  ջրային բաղնիքում: Սառեցնել, քամել: Լավ է էկզեմայի, այրվածքների, վերքերի բուժման համար:

Լոգանքներ․

Թակած կռատուկի արմատ 200 գ, խնկունի և կոճապղպեղ` յուրաքանչյուրը 50 գ: Եռացնել 3-4 լիտր ջրի մեջ 15-20 րոպե, թողնել 1,5-2 ժամ: Ջրային բաղնիք` 38-40 ° C   ջերմաստիճանում: Այն օգտագործվում է պոդագրայի, արթրիտի, ռևմատիզմի, օստեոխոնդրոզի, մաշկի քոր առաջացնող դերմատոզների դեպքում` յուրաքանչյուրը 20-25 րոպե: Շաբաթը 2 անգամ: Պրոցեդուրան 12-15 օր  է:

Հակացուցումները`  սրտանոթային հիվանդություններ, ակտիվ տուբերկուլյոզ:

Փաթաթաններ

Եփել 200 գ թակած արմատ 20-30 րոպե  2 լիտր ջրի մեջ: Թրմեք 1 ժամ, քամեք: Խոնավացրեք 2 կտոր, դրեք ցելոֆանի վրա: Հիվանդին փաթաթեք 1,5-2 ժամ:

Ընթացակարգի ընթացքում խմեք տաք թեյ` հավասարապես` լինդենի ծաղիկներ, կռատուկի արմատ` 2 ճ. գդալ 700 մլ ջրի դիմաց, եփել 5 րոպե, թողնել 20 րոպե: Ավելացնել 2 ճ. գդալ  մեղր: Օգնում է քորի առաջացմանը, մաքրում է  օրգանիզմը տոքսիններից, աղերից, քիմիաթերապիայի, արթրիտի, էկզեմայի, ալերգիաների, անկիլոզացնող սպոնդիլիտի, ռևմատիզմի համար է: Շաբաթը 2-3 անգամ մարմինը փաթաթեք:

10-15 ընթացակարգ կամ ավելի: Գործընթացի ընթացքում օգնականի կամ պարամեդիկի առկայությունը ցանկալի է:

Ալյուր

Կռատուկի արմատները տարեկանի ալյուրով 1: 1 հարաբերակցությամբ՝  հացի, նրբաբլիթի   խմորի համար:

Արմատներից պովիդլո.

1 կգ թարմ մանրացված արմատները, 500 գ թարմ թրթնջուկի մանրացված տերևները և 700 մլ ջուր խաշում են 1,5-2 ժամ: Ընդումեք խոլելիտիասի, այտուցների, աթոռի կարգավորման, ուռուցքաբանության մեջ թունազերծման համար՝ 1 ճ. գդալ օրական 3-5 անգամ ուտելուց առաջ:

Կռատուկից սուրճ․

Չորացրած արմատները տապակվում են մինչև ոսկեգույն դառնալը, մանրացվում են  սրճաղացով: Դրանից սուրճ են պատրաստում, մեղրով խմում: Պարբերաբար հոգ տարեք Ձեր առողջության համար, ավելի հաճախ ժպտացեք և առողջ եղեք:

Եթե առողջության հետ կապված լուրջ խնդիրներ կամ ուժեղ ցավ ունեք, խորհուրդ ենք տալիս դիմել բժշկի: Ինքնաբուժումը կարող է վտանգավոր լինել Ձեր առողջության համար:

Կարդացեք նաեվ

Բողկը կօգնի ձեզ նիհարել 10 կգ և կարգավորել աղիների աշխատանքը

Irina Abovyan

Իմանալով այս մասին՝ սուրճից հետո պարտադիր կերպով 1 բաժակ ջուր կխմեք

Irina Abovyan

Խորհուրդներ դիետոլոգից. ում է հակացուցված կարտոֆիլի օգտագործումը

Irina Abovyan

Ինչպես ազատվել ստամոքսի այրոցից․

Irina Abovyan

Ինչպես համոզվել, որ բրինձն օրգանական է, և դուք պլաստմասսայի կտորներ չեք ուտում

Irina Abovyan

Կտավատի սերմերը երբեք այսպես չէի օգտագործել․․․ Ուղղակի հրաշալի է

Irina Abovyan