Առողջություն

Ինչի՞ է ընդունակ սովորական կռատուկը: Սա պարզապես անհավանական է

Կռատուկը  ռուսական մարդարմատն է, հրաշք արմատ , որի պաշարներն անսահմանափակ են: Այն օգտագործվում է որպես սննդային բույս և ռախիտի, ալերգիայի, դիաթեզի, երիկամների քարերի, հոդատապի, շաքարային դիաբետի, խոլեցիստիտի, հեպատիտի, փորկապության, թութքի, էկզեմայի, պսորիազի, արթրիտի, ճաղատության, եռման, ցանի բուժման համար է, նաև ջերմության, մաստոպաթիայի, ցիկլի ուշացման, ուռուցքաբանության մեջ:

Այն գործում է որպես դիֆորետիկ, միզամուղ, հակաբորբոքային,   հակատոքսիկ, վիտամինային, հիպոգլիկեմիկ, նյութափոխանակական, թուլացնող, խոլերետիկ, հակաքշտային, հակաէլոպլաստիկ միջոց: Բուժական նպատակներով օգտագործվում են ծաղիկները, տերևները, արմատները, սերմերը, հյութը:

Տերևները

  • Մատղաշներն օգտագործվում են աղցանների, ապուրների, համեմունքների, թթուների մեջ: Վիտամին C-ի հիանալի աղբյուր:
  • Հասուն տերևները հավաքվում են ծաղկման շրջանում առանց կոճղեզի, չորացնում և մանրացնում:

Արմատները.

Հողից հանում,   հեռացնում են  փտած և մեռած մասերը: Դրանք լվանում են, կտրվում երկայնքով և չորացնում մինչև 50° C ջերմաստիճանում: Եթե արմատները մանրացնում եք մանրացուցիչով, ապա չորացումն ավելի արագ է, իսկ որակի կորուստը՝ նվազագույն: Դրանից հետո չորացրած արմատները հեշտությամբ աղում են ալյուրի մեջ: Առաջին տարվա կռատուկի արմատները հավաքվում են առաջին սառնամանիքից անմիջապես հետո, իսկ գարնանը` մինչև 3-4 տերևի հայտնվելը:

Սերմեր

Հավաքում են բերքի լրիվ հասունության շրջանում, առաջին ցրտից հետո, առաջին տարվա արմատները փորելիս: Զամբյուղները չորացնում, սերմերը մանրացնում են: Սա ուժեղ միզամուղ միջոց է (խառնուրդ 1:10), 1 բաժակ 3-4 դեղաչափի համար:

Ծաղիկներ

Հավաքում  և չորացնում են  (մայիս-հունիս): Օգտագործվում է որպես հզոր հակաալերգիկ միջոց, հատկապես մաշկի հիվանդությունների, բրոնխային ասթմայի և այլնի համար:

Դեղաչափեր.

Փոշի տերևներից․

1 թեյի գդալ օրական 3-5 անգամ ուտելուց առաջ, խմում են  ջրով, թեյով, ստամոքս-աղիքային, մաշկային  հիվանդությունների, պոդագրայի համար է:

Փոշի արմատներից․

1 թեյի գդալ օրական 3-5 անգամ ուտելուց առաջ շաքարային դիաբետի դեմ և դրա կանխարգելման համար: Ընդունեք 3 շաբաթ նույն ընդմիջմամբ:

Տերևներից թուրմ.

1 ճ. գդալ մանրացված տերևները  1 բաժակ ջրի մեջ թրմել 20 րոպե կամ եփել 5 րոպե, թողնել 1 ժամ, քամել:

Ընդունեք 1 ճ. գդալ օրական 3-4 անգամ ուտելուց առաջ: Կարգավորում է (թուլացնում) մարսողությունը, օգնում է ճաղատությանը, հեռացնում աղերը:

Հոդերի, օստեոխոնդրոզի  բուժման համար  այս թուրմը  մեղրով 3-5 բաժակ խմում են  կումերով, կռատուկի քսուքը քսում են ցավոտ հոդերի վրա:

Թուրմ արմատներից.

2 ճ. գդալ մանրացրած արմատները  20-30 րոպե եփել 400 մլ ջրի մեջ, թողնել կես ժամ, քամել: Օգտագործվում է որպես լոսյոն վերքերի, քոր առաջացնող դերմատոզների, ճաղատության համար:

Թուրմ սերմերից․

1 ճ. գդալ 200 մլ ջրի մեջ եփել  30 րոպե: Թողնել 1 ժամ: Ընդունել 50 մլ օրական 2-3 անգամ ուտելուց առաջ:

Տերևից  հյութ․

Մաքուր տերևները թակել  (առանց ջրով լվանալու), անցկացնել մսաղացով, քամել ձեռքով, հյութեղացուցիչով կամ մամլիչով: 1: 1 ծավալով համամասնությամբ խառնում ենք հատիկավոր շաքարով: Օղի կամ ալկոհոլ ավելացվում է այնպես, որ պատրաստի խառնուրդի մեջ ալկոհոլի համամասնությունը 8-10% լինի:

Պահել սառնարանում կամ նկուղում 1 տարի: Օրական դոզան 2-3 ճ. գդալ խոտաբույսերի ներարկման մեջ կամ 1 ճ. գդալ կես բաժակ ջրի մեջ օրական 2-3 անգամ ուտելուց առաջ: Պրոցեդուրան 3 ամիս է:

Թուրմ արմատներից․

  • 1-ին եղանակ. Այն մանրակրկիտ լվացվում է, մանրացվում  քերիչով, խառնվում մեղրի 1: 1-ի հետ և պահվում սառնարանում: Ընդունել 1 ճ. գդալ օրական 2 անգամ ուտելուց առաջ:
  • 2-րդ եղանակ. Քերած արմատը խառնել կոնյակի և կիտրոնի հետ 1: 1: 1: Ընդունումը 1 ճ. գդալ օրական 2 անգամ ուտելուց կես ժամ առաջ է,  բարելավում է նյութափոխանակությունը, մարսողությունը, կանխում ծերացումը, օգտագործվում է շաքարախտի համար:

Տերևներն արտաքին օգտագործման (կոմպրեսներ) համար.

Մանրացնել մսաղացով, քսել խիտ ուռուցքների վրա (կրծքագեղձի ֆիբրոկիստիկ հիվանդություն, կարծրացում, արթրիտ), ծածկել ամբողջ թերթիկով, թողնել 6-8 ժամ: Ընթացակարգը 15-20 օր  է։ Նման կոմպրեսները պատրաստվում են նաև տերևների փոշուց՝ դրանք նախապես թրջելով ջրի մեջ, մինչև մածուկ դառնալը:

Կռատուկի յուղ․

200 գ արմատ՝ մանրացված ալյուրի մեջ, 500 գ բուսական յուղի համար: Թրմեք 3 օր, երբեմն խառնելով, 2-3 ժամ պահեք ջրային բաղնիքում, զովացրեք և քամեք: Քսեք մազերի արմատներին ճաղատության համար շաբաթը 2 անգամ՝       2 ամիս, և կիրառեք նաև քոր առաջացնող դերմատոզների համար (նեյրոդերմատիտ, էկզեմա, պսորիազ):

Արմատներից  թուրմ.

Մանրացված հում արմատները լցվում են 40% ալկոհոլով կամ օղիով՝ 2: 1, 3, 1: 5 հարաբերակցությամբ: Նրանք ֆիլտրում են: Ընդունեք 1 թեյի գդալ օրական 3-4 անգամ ջրով կամ բուսական թուրմով:

Չոր արմատներից  թուրմ.

Օղու կամ 40% ալկոհոլի վրա՝ 1:10 հարաբերությամբ  2 շաբաթ թրմել: Արմատի թարմ թուրմը ավելի ուժեղ ազդեցություն ունեն:

Քսուք․

150 գ մանրացված չոր արմատը խառնել 500 գ բուսական կամ նավթային ժելեի հետ, թողնել 5 օր՝ խառնելով, 1 ժամ մնա  ջրային բաղնիքում: Սառեցնել, քամել: Լավ է էկզեմայի, այրվածքների, վերքերի բուժման համար:

Լոգանքներ․

Թակած կռատուկի արմատ 200 գ, խնկունի և կոճապղպեղ` յուրաքանչյուրը 50 գ: Եռացնել 3-4 լիտր ջրի մեջ 15-20 րոպե, թողնել 1,5-2 ժամ: Ջրային բաղնիք` 38-40 ° C   ջերմաստիճանում: Այն օգտագործվում է պոդագրայի, արթրիտի, ռևմատիզմի, օստեոխոնդրոզի, մաշկի քոր առաջացնող դերմատոզների դեպքում` յուրաքանչյուրը 20-25 րոպե: Շաբաթը 2 անգամ: Պրոցեդուրան 12-15 օր  է:

Հակացուցումները`  սրտանոթային հիվանդություններ, ակտիվ տուբերկուլյոզ:

Փաթաթաններ

Եփել 200 գ թակած արմատ 20-30 րոպե  2 լիտր ջրի մեջ: Թրմեք 1 ժամ, քամեք: Խոնավացրեք 2 կտոր, դրեք ցելոֆանի վրա: Հիվանդին փաթաթեք 1,5-2 ժամ:

Ընթացակարգի ընթացքում խմեք տաք թեյ` հավասարապես` լինդենի ծաղիկներ, կռատուկի արմատ` 2 ճ. գդալ 700 մլ ջրի դիմաց, եփել 5 րոպե, թողնել 20 րոպե: Ավելացնել 2 ճ. գդալ  մեղր: Օգնում է քորի առաջացմանը, մաքրում է  օրգանիզմը տոքսիններից, աղերից, քիմիաթերապիայի, արթրիտի, էկզեմայի, ալերգիաների, անկիլոզացնող սպոնդիլիտի, ռևմատիզմի համար է: Շաբաթը 2-3 անգամ մարմինը փաթաթեք:

10-15 ընթացակարգ կամ ավելի: Գործընթացի ընթացքում օգնականի կամ պարամեդիկի առկայությունը ցանկալի է:

Ալյուր

Կռատուկի արմատները տարեկանի ալյուրով 1: 1 հարաբերակցությամբ՝  հացի, նրբաբլիթի   խմորի համար:

Արմատներից պովիդլո.

1 կգ թարմ մանրացված արմատները, 500 գ թարմ թրթնջուկի մանրացված տերևները և 700 մլ ջուր խաշում են 1,5-2 ժամ: Ընդումեք խոլելիտիասի, այտուցների, աթոռի կարգավորման, ուռուցքաբանության մեջ թունազերծման համար՝ 1 ճ. գդալ օրական 3-5 անգամ ուտելուց առաջ:

Կռատուկից սուրճ․

Չորացրած արմատները տապակվում են մինչև ոսկեգույն դառնալը, մանրացվում են  սրճաղացով: Դրանից սուրճ են պատրաստում, մեղրով խմում: Պարբերաբար հոգ տարեք Ձեր առողջության համար, ավելի հաճախ ժպտացեք և առողջ եղեք:

Եթե առողջության հետ կապված լուրջ խնդիրներ կամ ուժեղ ցավ ունեք, խորհուրդ ենք տալիս դիմել բժշկի: Ինքնաբուժումը կարող է վտանգավոր լինել Ձեր առողջության համար:

Կարդացեք նաեվ

Հնարավորինս շատ պետք է օգտագործել հազարի տերևները. որոնք են հազարի 10 օգտակար հատկությունները

Irina Abovyan

Ձեռքերը կոշտանում են ու չորանո՞ւմ. կարդացեք սա

Irina Abovyan

Մանդարին շատ համեղ ցիտրուսային միրգ է, այն նարնջի տեսք ունի, դրա համար էլ շատերը շփոթում են դրանք

Irina Abovyan

Մեկընդմիշտ ազատվեք անտանելի գլխացավից՝ մաքրելով ուղեղի անոթները այս հրաշք միջոցների օգնությամբ…

Irina Abovyan

Լյարդի հիվանդության ախտանիշներ, որնց մասին պետք է իմանան բոլորը

Irina Abovyan

Ջեռոցում թխած սոխ՝ տասնյակ հիվանդությունների դեմ

Irina Abovyan