5 ԽՈՐՀՈՐԴ Ինչպես խուսափել երիկամներում քարի ձևավորումից
Բոլոր տարիքային խմբերը ՝ նորածիններից մինչև տարեց մարդիկ, կարող են տառապել միզաքարային հիվանդությամբ: Որո՞նք են որոշ լավ սովորություններ ՝ երիկամները քարերից պաշտպանելու համար:
Դիտեք նաև՝
Երբ երիկամները լցվում են քարերով, ցավը դառնում է անտանելի և մշտական: Փոքր քարերը կարող են արտազատվել մեզի միջոցով ՝ առանց մեծ անհանգստություն պատճառելու: Չբուժված քարերը մեծանում են, խրվում միզուղիների մեջ և խոչընդոտում մեզի անցմանը: Խոշոր քարերը կարող են լրջորեն վնասել միզուղիները: Ահա թե ինչու այս խնդրի կանխարգելումը շատ կարևոր է առողջության համար: Որո՞նք են որոշ լավ սովորություններ ՝ երիկամները քարերից պաշտպանելու համար:
1. Խմեք շատ պարզ ջուր
Մարմնի մեջ հեղուկի պակասը կարող է նշվել մեզի գույնով: Այն սովորաբար մուգ դեղին է լինում առավոտյան ՝ գիշերվա ընթացքում առաջացած թափոնների կուտակման պատճառով: Բայց եթե մուգ երանգը պահպանվում է ամբողջ օրվա ընթացքում, դա ցույց է տալիս, որ մարմինը բավարար ջուր չունի: Միջին սպառվող հեղուկի քանակը պետք է լինի 8-10 բաժակ: Այս ծավալը, բացի ջրից, կարող է ներառել այլ խմիչքներ և հեղուկ արտադրանք:
2,Կիտրոնի հյութով ջուրը շատ օգտակար է: Այն մեծացնում է մեզի մեջ կիտրոնաթթվի քանակությունը, որն էլ իր հերթին կանխում է կալցիումի ՝ օքսալաթթվի հետ չլուծվող աղի առաջացումը:
Այնուամենայնիվ, շատ կարևոր է չչարաշահել ջրի դիետան, քանի որ երիկամների աշխատանքը կարող է խանգարվել:
3. Կալցիումով հարուստ սնունդ օգտագործեք
Կալցիումը պետք է ամբողջությամբ ստացվի սննդի հետ միասին:
Դիետայում կալցիումի նվազումը հանգեցնում է օրգանիզմում օքսալատների (էսթերների և օքսալաթթվի աղերի) քանակի ավելացման, ինչը աստիճանաբար առաջացնում է միզաքարային հիվանդություն: Աղիքներում կալցիումը կապվում է օքսալատների հետ, ինչը կանխում է նրանց ներծծումը արյան մեջ: Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ կալցիումի ընդունումը նվազեցնում է երիկամներում քարերի առաջացման ռիսկը, մինչդեռ կալցիումով սննդային հավելումները, ընդհակառակը, մեծացնում են երիկամներում քարերի առաջացման վտանգը:
Այդ պատճառով խորհուրդ է տրվում օգտագործել ոչ թե կալցիումի հավելումներ, այլ դրանով հարուստ սնունդ (կաթ, կաթնաշոռ, կեֆիր, քնջութ, ցորենի ամբողջական ձավարեղեն և այլն):
4, Առավոտյան արևայրուք ընդունելը (օրական մոտ 15 րոպե) նույնպես օգտակար է մարմնին վիտամին D արտադրելու համար, որն անհրաժեշտ է կալցիումի կլանման համար:
5. Խուսափեք օքսալատով հարուստ սննդակարգից
Օքսալատ պարունակող սննդամթերքի կանոնավոր եւ առատ սպառումը մեծացնում է նաեւ միզաքարային հիվանդության վտանգը: Օքսալատները կանխում են կալցիումի ներծծումը մարմնում: Զգուշացեք օքսալատ պարունակող սննդամթերքներից, ինչպիսիք են թրթնջուկը, սպանախը,կաղամբը, նեխուրը, ճակնդեղը, շոկոլադը, ելակը և այլն: Վիտամին C- ի չափից մեծ ընդունումը նույնպես վտանգավոր է. Այն կուտակվում և վերածվում է օքսալատների: