Պատրաստման համար անհրաժեշտ են հետևյալ բաղադրիչները․
- Գազար — 1 կիլոգրամ
- Շաքարավազ — 1 ճաշի գդալ
- Աղ — 1 ճաշի գդալ
- Քացախ 3% — 1 ճաշի գդալ
- Աղացած համեմ — 1 թեյի գդալ
- Կծու պղպեղ — 1 հատ
- Սխտոր — 1 գլուխ
- Քնջութ — 1 ճաշի գդալ
- Սոխ — 1 հատ
- Զտված բուսական յուղ — 50 միլիլիտր
Պատրաստման եղանակը․
Գազարը մաքրեք և անցկացրեք հատուկ քերիչով կամ կտրատեք: Որքան երկար լինեն բանջարեղենի շերտերը, այնքան համեղ կդառնա ուտեստը:
Գազարի վրա շաղ տվեք աղ և շաքարավազ, խառնեք ձեռքերով և սպասեք այնքան, մինչև հյութը դուրս գա: Սա կտևի 20-30 րոպե: Ստացված հեղուկը քամեք:
Մաքրեք պղպեղը և կտրել փոքր կտորներով: Մաքրեք նաև սխտորը և կտրատեք կամ անցկացրեք քերիչով: Սոխը նույնպես կտրատեք:
Տապակի մեջ տաքացրեք յուղը, լցրեք սոխը և մի փոքր տապակեք: Սոխը հանեք, այլևս դրա կարիքը չի զգացվի: Քնջութի սերմերը լցրեք տաք յուղի մեջ: Գազարի վրա լցրեք սխտոր, կծու պղպեղ և համեմ: Ավելացրեք տաք յուղը համեմունքների վրա բարակ հոսքով:
Գազարի վրա լցրեք քացախ, փակեք կափարիչով և թողեք 2-3 օր: Պատրաստի աղցանը մատուցեք որպես սառը նախուտեստ մսով և ձկով ուտեստների համար: Կամ որպես անկախ կողմնակի ճաշատեսակ: Բարի ախորժակ։